Goedhart Borgesius en Jantje Borgesius - van der Veen

Goedhart Borgesius, zoon van Tjakko Borgesius is omstreeks 1895 een bakkerij begonnen in Wildervanck. Het is het begin van de bijzondere geschiedenis die aanvangt met één klein bakkerijtje. In 1896 trouwt Goedhart Borgesius met Jantje van der Veen (zie foto). Op zijn huwelijksakte staat bij het beroep van de bruidegom “bakker”. Een beroep dat vanaf dan in één rechte lijn door de volgende generaties wordt voortgezet.

Het echtpaar woont aan de Pekelderweg in Wildervanck. Bij de sluizen langs de lange kanalen waarlangs turf naar Groningen werd vervoerd ontstonden kleine winkeltjes waar schippers hun dagelijkse brood kochten. Goedhart Borgesius en Jantje van der Veen kregen drie zoons en een dochter: Tjakko, Wolter, Jantje-Jantina en Goedhart.

Als Goedhart in 1915 overlijdt, zet zijn weduwe Jantje van der Veen de bakkerij voort met hulp van haar oudste kinderen.

Op de foto die omstreeks 1925 is gemaakt staat Jantje Borgesius – Van der Veen, dan haar zoon Jelke uit een eerder huwelijk, een personeelslid, naast het paard haar zoon Goedhart en naast de wagen haar zoon Wolter.

Jelke wordt later kruidenier, Tjakko start jaren later een bakkerij in Musselkanaal. Wolter nam de bakkerij van zijn moeder over. Een ook Goedhart startte een bakkerij in Pekela.

Tjakko Borgesius en Henderika Borgesius - Baas

Tjakko Borgesius, zoon van Jantje van der Veen en Goedhart Borgesius start een bakkerij aan de de Sluisstraat 116 in Musselkanaal. Zij kregen twee kinderen, Goedhart Berend en Annie.

Ook tijdens de moeilijke oorlogsjaren is de bakkerij geopend. In deze tijd ging brood op bonnen. Bij iedere zak meel van de molen werden 90 bonnen meegegeven. Dit was een sluitend systeem. De enige manier om dit systeem te omzeilen was om rechtstreeks bij de boeren granen te kopen. Dat betekende wel dat Tjakko Borgesius de granen zelf illegaal moest malen. Hiervoor had hij een kleine hand maler.

De Duitse patrouille is hier gelukkig nooit achtergekomen, de gevolgen hadden ernstig kunnen zijn. Als je van deze granen brood maakte had je wat extra brood. Deze manier maakte het mogelijk om sommige gezinnen wat meer brood toe te bedelen die om wat voor reden dan ook extra brood nodig hadden.

Tjakko Borgesius had een bijzondere band met zijn paard. Zijn paard kende de route die hij elke dag moest lopen, bij alle klanten langs. Tjakko maakte lange dagen en op de weg terug viel hij soms in slaap. Het paard bracht hem altijd thuis.

Goedhart Berend Borgesius en Emilie Constance Borgesius - Trip

Tot begin jaren 50 was Goedhart Borgesius in dienst bij zijn vader aan de Sluisstraat in Musselkanaal. In 1951 besloten Goedhart en Emilie hun geluk te beproeven in Zuid-Afrika. Dit avontuur duurde ruim 3 jaar. In 1954 keerde Emilie samen met hun 3 kinderen op het schip “de Statendam" uit Kaapstad terug naar Nederland. Goedhart Borgesius kon nog niet terug omdat de terugreis eerst nog moest worden verdiend. In 1955 werd het gezin herenigd en namen Goedhart Berend Borgesius en Emilie Constance Borgesius-Trip (midden in beeld) de zaak over van hun ouders Tjakko Borgesius en Riekje Borgesius–Baas.

In 1960 deed zich de mogelijkheid voor om een bakkerij te kopen aan de Marktstraat in Musselkanaal. De bakkerij van de familie P. Bakker was groter en de locatie was beter. Toch was er nog steeds sprake van een dorpsbakkerij waar de klanten binnen een straal van de bakkerij wonen. De klanten kochten brood bij de winkel of van slijters die aan de deur kwamen om brood te verkopen. In 1967 werd een wet van kracht dat supermarkten ook brood mochten verkopen. Op dit moment ging de bakkerij brood verkopen aan de eerste groepen zelfbedieningszaken: “Fred van der Werff", “De Boer" en de “Eerste Groningsche HandelsMaatschappij", beter bekend als de Spar. Dit was een belangrijke verandering in de geschiedenis van de familie Borgesius. De keuze om brood te gaan verkopen aan de supermarkt was niet gemakkelijk.

Vanaf dit moment maakte de onderneming een explosieve groei door omdat de supermarkten een steeds groter aandeel van de broodmarkt kregen. Hierdoor moest worden uitgebreid. Rond 1970 kochten Goedhart en Emilie “Broodfabriek de Kanaalstreek". Goedhart Borgesius was toen al ernstig ziek.

Ko, Hennie, Jan en Frits Borgesius

In 1977 overlijdt Goedhart Berend Borgesius. Dan nemen de 4 broers Ko, Hennie, Jan en later ook Frits de zaak in Stadskanaal van hun ouders over.

In 1980 kopen de 4 broers de bakkerij “Vonk Oppenhuizen" in Leeuwarden van MeNeBa. Door de moeilijke marktomstandigheden wenste MeNeBa haar bakkerijbelangen af te bouwen.

De productie van Webro BV aan de Balistraat in Leeuwarden wordt verplaatst naar de Lorentzkade. Rond 1990 start de familie met belegd brood. Borgesius Convenience maakt producten voor onderweg. Deze productielocatie grenst aan de bakkerij in Leeuwarden. In het jaar 2000 wordt een hypermoderne locatie gebouwd voor Borgesius Convenience.

In april 1999 verkoopt Bé Veenhuis, zijn bakkerij in Sappemeer aan de familie. Na de overname heeft de bakkerij de naam Veenhuis gehouden. De meest recente aankoop van de familie wordt gedaan in de winter van 2008. De bakkerijen in Nieuw Amsterdam en Arnhem zijn de nieuwste aanwinsten. Hennie is operationeel directeur, Jan neemt commercie en techniek voor zijn rekening en Frits is financieel directeur. Ko Borgesius ging in 2009 met pensioen.

Goedhart & Borgesius

Bakkersbedrijf Borgesius-Bakkersland splitst per 14 mei 2018 de combinatie op in meerdere zelfstandige bedrijven die verder gaan onder de namen Goedhart en Borgesius. De familie Borgesius, die in november 2016 Bakkersland overnam van Parcom Capital B.V., neemt deze stap vanuit de wens flexibel te blijven in een branche waar dagverse producten centraal staan. Door het bedrijf te splitsen kan de familie haar klanten sneller, beter en efficiënter bedienen.

Lees hier het nieuwsbericht >

Toonaangevend Nederlands bakkersbedrijf viert 125 jaar met koninklijk predicaat

Op woensdag 30 juni 2021 werd de overhandiging van het Koninklijk predicaat en het 125 jarig bestaan met familie en bakkerijmanagers in Theater Geert Teis in Stadskanaal als een van de eerste live bijeenkomsten op passende wijze gevierd. En niet alleen in Stadskanaal, maar tegelijkertijd met een live verbinding richting alle bakkerijen en personeel dat online meekijkt, elders in het land. Burgemeester Sloots van Stadskanaal heette de gasten in Theater Geert Teis welkom en bracht de familie als eerste de felicitaties over, voor deze bijzondere Koninklijke aanwinst.

Lees hier het persbericht >